Fabels en Feiten
Feit: winterbanden zijn 's winters veiliger dan zomerbanden
Winterbanden hebben een ander profiel en andere samenstelling die ervoor zorgen dat ze onder winterse omstandigheden meer grip houden. Dat betekent een duidelijk kortere remweg en minder gevaar voor slippen op gladde wegen.
Feit: banden moeten altijd per vier worden aangebracht.
Ook als je geen vierwielaandrijving hebt, moet je toch altijd vier dezelfde banden aanbrengen. Winterbanden alleen op de aangedreven wielen, is gevaarlijker dan helemaal geen winterbanden in de winter. Het verschil in grip tussen de voor- en achterwielen zorgt ervoor dat de auto onvoorspelbaar en levensgevaarlijk rijgedrag gaat vertonen.
Feit: winterbanden zijn (soms)(iets) duurder dan zomerbanden
Winterbanden zijn duurder dan zomerbanden. En omdat je dus ook een tweede set banden nodig hebt, ben je in aanschaf sowieso al duurder uit. Als je geen opslag mogelijkheid hebt, moet je de set banden, die je niet gebruikt, ook nog eens ergens onderbrengen en (laten) monteren. Ook dat kost geld.
Door te wisselen van set banden, gaan je (zomer)banden uiteraard wel weer langer mee. Kun je ze zelf opslaan en wisselen ben je, afgezien van het renteverlies op aanschafbedrag, nauwelijks duurder uit.
Fabel: Winterbanden zijn altijd beter dan zomerbanden
In de zomer rijden winterbanden onzuiniger, de remweg wordt langer, slijten sneller en stuurt de auto op winterbanden wellicht iets slechter en zijn o.h.a. iets lawaaiiger. Er bestaan wel duurdere vierseizoenenbanden: maar in feite zijn het compromisbanden die zowel in winter als de zomer hooguit matig presteren.
Fabel: winterbanden zijn alleen nodig in de sneeuw
Ook in de regen en bij koude temperaturen hebben winterbanden een kortere remweg dan zomerbanden.
Winterbanden presteren (nu nog) vergelijkbaar met zomerbanden bij 15ºC of lager, onder de 7ºC wordt de remweg van winterbanden, ook onder droge omstandigheden, beter dan zomerbanden, puur vanwege de betere grip van de rubbersamenstelling.
Ontwikkelingen bij de bandenfabrikanten tonen wel een trend die zomer- en winterbanden qua prestaties dichter bij elkaar brengen, maar de verschillen zijn (nog) enorm.
Fabel: Winterbanden zijn verplicht in de winter
In Nederland mag je de hele winter op zomerbanden rijden. Er gelden geen extra eisen in Nederland voor je banden. Als het profiel nog diep genoeg is, mág je ermee rijden. Ongeacht hoe ernstig het noodweer is. Dat geldt niet in andere landen. In veel landen moet je met winterbanden rijden als er winterse weersomstandigheden zijn.
Bij jurisprudentie omtrent schuldvraag bij ongevallen kan het zijn dat je (deels) verweten kan worden en dan kan een setje winterbanden weleens een heel voordelige optie zijn
Fabel: Ik rij weinig dus hoef geen winterbanden
Mischien wel het meest naieve argument. Een (dodelijk) ongeluk veroorzaken vanwege het feit dat je net 10m meer remweg nodig hebt op je zomerbanden is niet afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt. Wellicht de is de kans iets kleiner, het verwijt des te groter !!
Fabel: Het M+S logo staat alleen op winterbanden
Ook al betekent M+S Modder en Sneeuw, deze banden zijn nog niet per se goede winterbanden. Het logo mag naar eigen inzicht door de fabrikant worden geplaatst en komt nog voor op sommige zomderbanden.
Fabel: Winterbanden kun je na x jaren weggooien.
Voor iedere band geldt dat ze minimaal mee zouden moeten kunnen.
Verschil in effektief profiel is er wel: winterbanden verliezen snel hun voordeel in natte en winterse omstandigheden t.o.v. zomerbanden als het profiel minder als 4 mm wordt (zichtbaar aan het verdwijnen van de kleine dwarsprofieltjes of lamellen). De wettelijke minimum toelaatbare proefieldiepte is in Europa 1,6 mm.