
Een 30 dagen kaart, een 60 dagen kaart, korting, vrijstelling wel liefhebber, geen liefhebber. laten we elkaar en passant nog even de hersens inslaan omdat toch iemand de schuld moet krijgen van deze maatregel.
De bron van dit alles? een houderschapsbelasting op het bezit van een auto. Dus niet gebaseerd op hoeveel je vervuilt of het asfalt loopt te verslijten, nee, het bezit alleen al wordt belast.
De zakenman die 150.000 kilometer per jaar met zijn hummer rijd, betaald nauwelijks meer wegenbelasting dan de oldtimer bezitter die een 500SEC in de garage heeft staan.
Dan gaan we vervolgens net zo lang lopen schuiven met regelingen en kortingen en ontheffingen tot alle autoliefhebbers elkaar de strot afbijten want de 500SEC bezitter vind dat die meer recht op een "gratis" oldtimer heeft dan Jan van 3hoog achter die apetrots is op zijn 190D. De hummer bezitter zal het allemaal worst wezen.
geweldig toonbeeld van beschaving.
Chapeau.
En (ik zeg het gewoon weer) als we nu gewoon de rekening precies daar neer leggen waar die hoort? Bij diegenen die het meest rijden, het meest vervuilen en het meest het asfalt verslijten?
Juist, bij diegenen die kilometers maken. Dus zowel bij de zakenman met de Hummer als bij diegenen die een ouwe Benz hebben gekocht om goedkoop te rijden en 30K km per jaar rijden (zoals ikzelf).
Dat kan dus heel simpel door de wegenbelasting in de brandstof op te nemen.
JA MAAR! hoor ik al weer heel veel mensen roepen: "grenstankstations!" "parkeerproblemen!" "etc!"
Altijd als je iets voorstelt wat nooit eerder gedaan is zetten heel veel mensen direct de hakken in de grond want nieuw=onbekend=onbemind of zoals ze in Drenthe zeggen "wat een boer niet kent dat vreet ie niet" en haast men zich om tegenwerpingen te maken in plaats van progressief mee te denken. Afschieten is blijkbaar leuker dan meedenken.
Ik heb na heel veel discussies, ook op het D66 panel, een lijst aangelegd met voor- en tegenargumenten en dat ook naar D66 in de kamer en naar het EU parlement gestuurd.
Aan: Stientje van Veldhoven D66 2de kamer
Gerben Jan Gerbrandy D66 Europees parlement
Van: Christiaan
Betreft: MRB/Houderschapsbelasting en het milieu
Geachte mevrouw van Veldhoven, mijnheer Gerbrandy,
Naar aanleiding van de mogelijke afschaffing van de MRB vrijstelling voor oldtimers is de discussie over de MRB of houderschapsbelasting in Nederland weer losgebarsten.
In deze discussie die ik op diverse forums gevoerd heb is het mij duidelijk geworden dat het huidige systeem voor MRB door heel veel mensen in de samenleving als omslachtig en onrechtvaardig wordt ervaren. Het gros van de calculerende Nederlandse weggebruikers is constant aan het balanceren welke regels ze nu weer kunnen gaan gebruiken om zo voordelig mogelijk in hun heilige koetje te kunnen tuffen. Bijtelling, MRB vrijstelling, gewicht van de auto, soort brandstof, brandstoftoeslagen op MRB, schommelingen op de brandstofprijzenmarkt, alles wordt meegenomen in de rekensom, en het milieu is uiteindelijk voor het gros geen overweging en dus vaak het kind van de rekening.
Uit een scala aan ideeën en argumenten kwam langzaam maar zeker het (oude) idee naar voren om de wegenbelasting in de brandstof prijs op te nemen. Daarop volgde op elk forum waar de discussie gevoerd werd een uitwisseling van voor- en tegenargumenten waaruit ik persoonlijk een heldere conclusie heb kunnen trekken.
Om mijn conclusie te onderbouwen heb ik de argumenten hieronder overzichtelijk op een rijtje gezet. Alle issues in hetzelfde format waarin een kwestie wordt aangekaart, de argumenten worden gegeven en de effecten op het milieu en de overheidsfinanciën worden ingeschat.
Ik zou als D66 lid dan ook erg graag willen weten hoe wij als D66 hier in staan, en of wij als partij ook voldoende lef hebben om progressief en hervormingsgezind deze materie binnen Nederland en uiteindelijk binnen de EU aan te durven kaarten.
Voor- of Nadeel
• A0. Issue.
o Argument
Milieu effect, overheidsfinanciën effect
MRB in brandstof, de voordelen:
• A1. Ieder betaald naar gebruik.
o Automobilisten die veel kilometers maken en dus veel gebruik maken van de openbare weg, of met een zware auto meer brandstof gebruiken, betalen ook meer belasting. Automobilisten die zelden gebruik maken van de weg of zuinig rijden betalen automatisch minder belasting.
Milieu voordeel, overheidsfinanciën neutraal
• A2. Het biedt de mogelijkheid om vervuilende brandstof extra te belasten of schonere brandstof te ontzien.
o De overheid krijgt een uitstekend stuk gereedschap in handen om uit milieu oogpunt het gebruik van schone brandstoffen (zoals LPG en aardgas) te stimuleren en het gebruik van schadelijker brandstoffen te ontmoedigen.
Milieu voordeel, overheidsfinanciën neutraal
• A3. De calculerende Nederlander zal minder kilometers gaan maken, dus minder vervuiling en minder files.
o Zoals al bleek uit het massale gebruik van MRB vrijgestelde auto’s is de Nederlandse automobilist een calculerende weggebruiker. Door de hogere brandstofprijzen en dus feitelijk het betalen per kilometer bij MRB in de brandstof, zal de Nederlandse autobezitter veel minder kilometers gaan maken. Hierdoor zal de belasting van de wegen en de schade aan het milieu afnemen. Minder gereden kilometers resulteert in veel lagere onderhoudskosten voor de wegen en een afnemende noodzaak tot uitbreiding van het wegennetstelsel alsmede een lagere CO2 uitstoot. Ook het OV zal zich concurrerender kunnen opstellen ten aanzien van de auto.
Milieu groot voordeel, overheidsfinanciën voordeel
• A4. De hobby oldtimer wordt hiermee ontzien
o De oldtimer bezitters die weinig of geen kilometers maken en dus weinig brandstof gebruiken worden ontzien, waardoor de oldtimer hobby voor veel Nederlanders mogelijk blijft en een stuk cultureel erfgoed bewaard zal blijven. Ook zal een deel van de restauratie en gespecialiseerde onderhoudsbedrijven blijven bestaan die bij de afschaffing van de MRB vrijstelling zouden verdwijnen.
Milieu neutraal, overheidsfinanciën neutraal
• A5. Het rijden van MRB vrijgestelde vervuilende oldtimers is niet meer rendabel.
o De zorg bij het huidige MRB vrijstelling systeem is dat er veel vervuilende “youngtimers” zijn geïmporteerd die oneigenlijke gebruik van de MRB vrijstellingsregel maken. Deze vervuilende auto’s zullen in zeer korte tijd uit het straatbeeld verdwenen zijn (terwijl de oldtimers niet hoeven te verdwijnen).
Milieu voordeel, overheidsfinanciën voordeel
• A6. In Nederland rijdende buitenlandse voertuigen betalen ook belasting.
o Personenauto’s en vrachtverkeer die gedurende korte of langere tijd in Nederland rijden zullen ook hun bijdrage aan het onderhoud van de Nederlandse wegen betalen, nu rijden zij feitelijk “gratis” in Nederland rond terwijl de Nederlander in het buitenland vaak een vignet moet aanschaffen. De aantallen voertuigen met niet-Nederlandse kentekens op de Nederlandse wegen zijn aanzienlijk!
Milieu neutraal, overheidsfinanciën voordeel
MRB in brandstof, de nadelen:
• B1. Grens overschrijdend tanken.
o In Nederland zijn de brandstofprijzen al relatief hoog door o.a. de hoge accijns en andere toeslagen. De verschillen in prijzen voor brandstof t.o.v de ons omringende landen zullen bij toevoeging van MRB in de brandstof nog hoger uitvallen, waardoor een aanzienlijk deel van de Nederlanders die in het grensgebied wonen over de grens zullen gaan tanken. Dit zou echter geen discussiepunt moeten zijn binnen de EU waar een vrij verkeer van mensen en goederen zou moeten kunnen plaatsvinden. Maar tegelijkertijd wijst dit dan op de noodzaak om zaken als BPM, BTW en MRB op EU niveau te regelen. Door invoering van de MRB in de brandstofprijs zullen deze kwesties simpelweg sneller op de agenda geplaatst moeten worden, en niet alleen in Nederland maar in de hele EU.
Milieu neutraal, overheidsfinanciën nadeel
• B2. Parkeerproblemen in drukbevolkte wijken.
o Door het ontbreken van MRB als houderschapsbelasting zouden mensen meerdere voertuigen kunnen gaan aanschaffen. Dit zou dan tot parkeerproblemen in de drukkere wijken en steden kunnen leiden. Waar dit echter tot problemen gaat leiden kan de lokale overheid overgaan op een parkeervergunningstelsel.
Milieu nadeel, (lokale) overheidsfinanciën voordeel
• B3. Volledig elektrische voertuigen zijn moeilijker te belasten.
o Volledige EV’s (geen hybrides dus) zijn er nog niet zoveel maar nemen langzaam in aantal toe. Deze voertuigen zouden juist nu gestimuleerd moeten worden en het feit dat ze dus geen wegenbelasting in hun brandstof betalen kan voorlopig als een uitstekende stimulans getolereerd worden. In een later stadium kan een vorm van rekeningrijden d.m.v. cameraregistratie op de hoofdwegen en/of een blackbox systeem overwogen worden, als tenminste de privacy issues eerst bevredigend opgelost worden.
Milieu voordeel, overheidsfinanciën nadeel
• B4. Beroepstransport zal duurder uit zijn.
o Beroepsmatig transport die over het algemeen heel veel kilometers maken kunnen gecompenseerd worden op dezelfde manier zoals nu al de BTW teruggave geregeld is.
Milieu neutraal, overheidsfinanciën neutraal
Mijn conclusie:
De houderschapsbelasting afschaffen en wegenbelasting in de brandstofprijs opnemen kan enorme voordelen opleveren voor het milieu en mits goed gebalanceerd ook bijzonder voordelig uitpakken voor de staatskas. Deze MRB maatregel zal ook beter beantwoorden aan de wensen van de samenleving als geheel en als veel rechtvaardiger dan het huidige systeem worden ervaren.
Het moeilijkst op te lossen obstakel is het feit dat er nog grote verschillen zijn in de EU op het gebied van BPM, BTW, Accijns en dus ook MRB. Nu is het natuurlijk mogelijk de MRB in brandstof maatregel in te voeren in Nederland zonder dat de verschillen tussen de EU landen zijn gebalanceerd maar er zal dan zeker op korte termijn gestreefd moeten worden om binnen de EU hier overeenstemming in te bereiken om te voorkomen dat er een te grote vlucht van tankende auto’s naar het buitenland plaats zal vinden waardoor er veel tankstations in het grensgebied in hun voortbestaan bedreigd zullen worden.
Voor een groene partij als D66 die het milieu een warm hart toedraagt, een groot voorstander is van vrij verkeer van goederen en mensen binnen de EU, én graag op Europees niveau afspraken wil maken zou (in mijn nederige opinie) het opnemen van de MRB in de brandstofprijzen dan ook enorm de voorkeur moeten genieten.
En ook al zou het politiek op dit moment niet haalbaar zijn om op landelijk of Europees niveau dit soort maatregelen op de kaart te krijgen dan nog zou het de discussie op gang kunnen brengen waardoor uiteindelijk het milieu er bij gebaat kunnen zijn.
Ik zie hier een prachtige uitdaging voor D66 in de tweede kamer maar ook voor de MEP’s.
Ik zou erg graag uw beider mening over dit onderwerp willen weten en of u het beiden met mijn analyse eens kunt zijn, en zo niet wat dan uw argumenten tegen deze visie zijn.
Met vriendelijke groet,