Zoals het nu in artikel 72 van Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 staat:
1. Vrijstelling van belasting wordt, onder bij algemene maatregel van bestuur te stellen voorwaarden en beperkingen, verleend voor motorrijtuigen:
a. [vervallen;]
b. die ten minste 30 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen, en die, voor zover het vrachtauto’s of autobussen betreft, niet bedrijfsmatig worden gebruikt;
[...]
4. De vrijstelling, bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, wordt, met inachtneming van het derde lid, mede verleend voor motorrijtuigen die niet voldoen aan de voorwaarde dat zij ten minste 30 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen, indien het motorrijtuig:
op 31 december 2011 ten minste 25 jaar oud was;
b. in 1987 voor het eerst in gebruik is genomen, en het tijdstip van eerste ingebruikneming ten minste 26 jaar geleden is;
c. in 1988 voor het eerst in gebruik is genomen, en het tijdstip van eerste ingebruikneming ten minste 27 jaar geleden is;
d. in 1989 voor het eerst in gebruik is genomen, en het tijdstip van eerste ingebruikneming ten minste 28 jaar geleden is; dan wel
e. in 1990 voor het eerst in gebruik is genomen, en het tijdstip van eerste ingebruikneming ten minste 29 jaar geleden is.
Verder regelt artikel 76 Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 dat er wanneer er ten onrechte een vrijstelling is verleend, de niet betaalde belasting over die periode kan worden nageheven. Dit is niet van toepassing wanneer de wet weer veranderd wordt (lijkt me logisch), dus niet met terugwerkende kracht, maar dan ga je belasting betalen vanaf het moment dat er een nieuwe regeling in werking is getreden.
Verder wordt er in de praktijk inderdaad veel waarde gehecht aan het vertrouwensbeginsel van een bestuursorgaan, dus als je documentatie hebt waarin iets is toegezegd aan je, mag je er vanuit gaan dat dit juist is. (anders wordt het een zooitje natuurlijk!)
Echter, wanneer de regels omtrent belastingen vanuit de overheid worden veranderd, dus waardoor je bijvoorbeeld weer wegenbelasting zou moeten betalen voor je oldtimer, kan je dit aanvechten door middel van een bezwaarschriftprocedure. Of dit veel kans van slagen heeft; ik denk het niet. De overheid veranderd immers regels met een reden. Misschien dat zoiets in Frankrijk wel zou werken (protesten) maar wij hebben die mentaliteit niet echt in Nederland.
Zo, het is een heel verhaal geworden!
