door JantjeV8 » 23 maart 2011, 07:53
Dat heeft niks met de radiateur te maken, maar met de thermostaat en wellicht het metertje nog het meest (massa in de teller of zo).
In elk geval moet de om 601 en om602 wel een stabiel temperatuur verloop aangeven. Met de huidige buitentemperaturen moet er geen verschil zijn of je nu uren aan een stuk dioor de stad stuurt, een uur aan een stuk 150 rijdt of een uur stationair draait, het koelsysteem is er op uitgezwerkt dat ie dat gewoon aan kan. Daarvoor staat er een ster op de voorplecht! Met de temperaturen van nu buiten moet bij normaal gebruik de koelfan niet eens aanslaan, het koelsysteem moet dat makkelijk zat aankunnen.
Ik heb niet het hele relaas gelezen, maar wellicht kun je er iets mee:
Als de radiateur dicht slibt voel je warme en koude plekken, gewoon met de hand op de ribbetjes voelen.
Een lek kun je vinden door luchtdruk op het systeem te zetten (4bar ongeveer moet ie aankunnen), of door de leksporen te gaan zoeken.
Slangen die hard worden is meer voor de kenner, je moet dat vaker gevoeld hebben. De koppakking van de diesels slaat al niet vaak door, en dan is het doorgaans ook niet op een koelkanaal maar op een oliekanaal. Daar zit het zwakste punt dus die zorg kun je vrijwel zeker vergeten.
Kraanwater, sloot water of wat dan ook werkt prima, niks mis mee. Nadeel is wel dat je de winter niet moet vergeten en dat er kalkafzetting kan ontstaan. Dan moet je weer met citroenspul gaan spoelen.
In nieuwe radiateur (Behr) kost zo tussen de 120 en 150 euro, vervangen doe je in een half uur, mits geen airco in de weg zit.
Een lek in de radiateur hoeft overigens totaal niks met een grillig temperatuurverloop van je meter te maken. Al zweet de radiateur wat, dan nog moet ie je motor op temp houden.
Rook/stoom, kan ook komen van lekke slangen of slangklemmen die naar je kachel lopen, boven het uitlaatspruitstuk.