Niet meer tanken bij een groot merk als Shell heeft geen zin. Uiteindelijk is de OPEC de organisatie de de prijs bepaald, er is nauwelijks marktwerking. Bij een te lage vraag wordt het aanbod naar beneden geschroefd, zo blijft de prijs min of meer het zelfde. Aan de andere kant zorgt de opec dat bij een oplopende vraag, zoals nu, in een tijd dat Iraanse olie geboycot wordt, dat het aanbod wordt opgeschroefd om de wereldeconomie niet te schaden (dat zou hun op de lange termijn duur kunnen komen te staan).
Feit is dat nationale daden in Nederland en Belgie vrij weinig effect hebben op de olieprijs, daarvoor zijn wij met te weinig. Zoals eerder gezegd zijn de belastingen over brandstof vooral een groot probleem. Een liter Spa blauw is duurder dan een liter benzine (zonder de belastingen). Hieronder is te zien hoe de benzineprijs is opgebouwd. Hierbij moet gezegd worden dat de heffingen een vast bedrag is. Bij stijging van de brandstofprijs blijft de binnengekomen 'heffing' gelijk, alleen komt er door de BTW iets meer binnen.

- Opbouw Brandstofprijs NL, Bron: Wikipedia
- Schermafbeelding 2012-03-11 om 01.17.02.png (24.71 KiB) 3247 keer bekeken
De vraag is natuurlijk ook of de brandstofbelastingen + BPM + MRB + parkeerinkomsten opwegen tegen de kosten van het wegennet. Als dat zo is, moeten die belastingen naar beneden, zo niet, dan zouden ze, hoe vervelend ook, omhoog moeten, tenzij dat de economie schaad.
De tabel maakt het voor mij duidelijk dat LPG een goede keus is.