Heb ooit een cursus gedaan op de baan van de RDW op het middenterein.
Onderleiding van Paul Maaskant.

2 gelijkwaardige auto's Mercedes-Benz E 280 CDI
De één op zomerbanden en de ander op winterbanden.
Resultaat, 2 auto lengtes verschil bij een noodstop!

Ja did deed mijn ogen openen, en heb nu op alle auto's winterbanden gemonteerd!
Die 2 auto lengtes kunnen het verschil zijn van leven en dood, niet alleen voor je zelf maar ook voor een mede weggebruiker!
Het heeft ook wel weer zijn leuke kanten,
Vorig jaar iedereen 50 op de snelweg allemaal rechts rijdend, en nog dicht op elkaar ook? Als je dan moet remmen zit je er zeker boven op!
Ik ging ze voorbij met 120 op de linker baan die nog maagdelijk wit was!

En dat geeft een kick, kan ik je zeggen.

Geen winterbanden is bezuinigen op veiligheid!
Vier stukjes rubber ter grote van een briefkaart zijn het enige contact van een auto met de weg. Via deze contactvlakken moeten alle krachten worden overgedragen. Aan de banden die deze contactvlakken vormen worden dan ook zeer hoge en zeer verschillende eisen gesteld. Met één band kan onmogelijk aan al deze eisen worden voldaan. Bandenfabrikanten kiezen daarom sinds jaar en dag voor twee type banden die afwisselend gemonteerd kunnen worden; zomerbanden en winterbanden.
Wat bieden winterbanden?
Winterbanden zijn ontwikkeld om meer grip en minder slip te bieden onder winterse omstandigheden. Hiertoe is de winterband ten opzichte van de gewone of zomerband voorzien van een ander profiel en een andere (zachtere) rubbersamenstelling. Rubber wordt bij lagere temperaturen harder. Vanaf een bepaald punt neemt deze hardheid zulke vormen aan dat een optimale aanpassing van de band aan het wegdek niet meer mogelijk is, er is sprake van het verlies van grip. Juist bij de rubbersamenstellingen die voor hoge snelheidsbanden gebruikt worden (vanaf pakweg snelheidscategorie T (tot 190 km/u)) ligt dit punt boven het vriespunt (bij ca. 7°C). Bij winterbanden wordt dit punt door een aangepaste rubbersamenstelling verschoven naar zeer lage temperaturen. De band blijft flexibel en kan zorgen voor een goede grip. Deze extra grip van winterbanden ten opzichte van zomerbanden bij lage temperaturen resulteert in bijvoorbeeld een betere wegligging en een kortere remweg.
Behalve de rubbersamenstelling is ook het profiel van een winterband zeer belangrijk. Het profiel van een zomerband is ongeschikt voor het rijden op sneeuw, de band vindt geen enkel houvast. Bij een winterband wordt echter gewerkt met profielopbouw die is voorzien van lamellen. Bij het rollen van de band vervormt het profiel en werken de lamellen als grijpers die zich in de sneeuw vasthappen.
De lamellen zijn functioneel tot een profieldiepte van zo'n 4 mm. Heeft de winterband minder profiel dan is deze niet meer op zijn taak berekend. De band dient vervangen te worden of kan desnoods in de zomer verder afgereden worden. Bij het rijden op winterbanden in de zomer dient de bandenspanning goed te zijn omdat de winterband gevoeliger is voor warmte-ontwikkeling dan de zomerband.
Wanneer heb je winterbanden nodig?
Bij temperaturen lager dan ca. 7 graden Celsius zullen winterbanden beter gaan presteren dan zomerbanden omdat bij die laatste categorie de verharding van het rubber merkbaar wordt. Het soepel blijven van de winterband resulteert in een betere grip en een comfortabelere band. Een hardere band zal - net als een harde ophanging - op slecht wegdek eerder het contact met de weg doen verliezen. Met name bij het rijden in de sneeuw is de winterband superieur. Sneeuw is een echte kritieke rijomstandigheid waardoor zelfs het aanpassen van de snelheid bij een zomerband niet meer helpt. Bij het rijden op ijs presteert de winterband ook beter, maar wonderen mag je hier niet verwachten.
Groet, Arno