Je moet er zoveel vloeistof in zuigen dat het dobbertje wat erin zit vrij drijft. De bovenkant zowel als de onderkant moet vrij zijn. Als je 100% water zuigt zul je dus minder moeten opzuigen dan wanneer je 100% antivries opzuigt. Antivries is namelijk lichter. Het metertje volgt gewoon de wet van Archimedes: de opwaartse druk op een voorwerp is gelijk aan het gewicht van de verplaatste vloeistof. De dobber die er in zit heet officieel een areometer. en wordt gebruikt om de dichtheid van een vloeistof te meten. Als je een licht en een zware vloeistof mengt krijg je een gemiddelde dichtheid en de maker van de areometer heeft streepjes gezet waar de de vriestemperatuur van het mengsel op staat. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om de verhouding van de beide vloeistoffen aan te geven, maar dan weet je nog het vriespunt niet.
NB wel rechtop houden bij het aflezen

en zorgen dat het goed gemengd is. Waarschijnlijk staat er ook nog een temperatuur bij waarop gemeten moet worden, koud of warm scheelt ook weer in de dichtheid.
Edit antivries is zwaarder dan water (~11%)