
Hij had onder andere contact opgenomen met "De Zilverster", het blad van
de Nederlandse Mercedes Benz Club. Ik mocht vervolgens een stukje schrijven over de meeting

Ook is het artikel samengevat in een klein item in het blad.
PS per abuis stat er dat alle foto's van mij zijn maar dat is niet helemaal waar..

- W201 zilveren ster 001.jpg (1.1 MiB) 2734 keer bekeken
Volledige tekst van het artikel op de website:
Dertig Jaar Mercedes-Benz 190
Tekst: Christiaan Bakker
Foto’s: Christiaan Bakker e.a.
De Veluwe: slechts een enkel wit schapenwolkje verstoort de verder azuurblauwe septemberlucht boven de heide en de bossen bij Rheden. Grote aantallen fietsers rijden op de vele prachtige, slingerende weggetjes die over de heuvels en in de groene wouden van de Veluwe leiden.
De aanvoerweg naar het paviljoen op de Posbank is geen uitzondering, maar tussen de vele fietsers rijden kalmpjes vele Mercedes-Benz W201’s rustig snorrend de heuvel op om zich op de parkeerplaats van het paviljoen te voegen bij de daar al massaal aanwezige soortgenoten.
Op 16 september 2012 is ter viering van het dertigjarig bestaan van de W201 door de w201club.nl een landelijke ontmoetingsdag op de Posbank georganiseerd en aan de oproep om zich daar te verzamelen, elkaars auto’s te bewonderen en een toertocht te maken, hebben veel forumleden gehoor gegeven.
Vanuit heel Nederland zijn alle mogelijke W 201-modellen (de Mercedes 190, of ‘Baby Benz’ zoals hij bij sommigen beter bekendstaat) vertrokken naar het oosten des lands. Leden uit alle provincies gaven acte de présence bij deze meeting.
Een lange rij zij aan zij geparkeerde ‘Baby Benzen’ vulde die ochtend de parkeerplaats en de leden van de w201club hadden in dit schitterende weer alle tijd om elkaars auto’s te bewonderen, een praatje te maken en een kop koffie te drinken. Motorkappen werden wijd opengezet om trots schoongepoetste motoren te showen.
Uiteindelijk kwam de teller op de parkeerplaats uit op veertig prachtige exemplaren.
Bijna alle mogelijke 190-modellen waren aanwezig. De vier- en vijfcilinder diesels, de vier- en zescilinder 190E benzinemotoren en ook enkele 2.3-16’s, de snelle ‘zestienkleppers’ waren erbij. Helaas ontbraken de zeldzamere EVO I-en EVO II-modellen.
Opvallend was de uitstekende staat waarin al deze oude auto’s verkeerden. Niet alleen glanzend gepoetst in hun meestal nog originele lak, maar technisch allemaal in- en uitwendig tot in de perfectie onderhouden en vertroeteld door hun eigenaren.
Het model ‘W201’ ofwel de Mercedes-Benz 190 is in de vroege jaren tachtig door Mercedes-Benz ontwikkeld om de markt van de ‘jongere’ rijder te penetreren. Om dit te bereiken was de 190 iets compacter uitgevoerd en behoorlijk sportief voor zijn tijd. Ook kon een 190 vrijwel zonder opties gekocht worden waardoor de aanschafprijs redelijk laag kon blijven. Op het kale model kon je bij aanschaf desgewenst optie na optie stapelen waardoor sommige modellen alsnog een fortuin kostten. Opties als ABS, ASD, airco, leder of velours bekleding, Sportline-onderstel, et cetera konden de instapprijs rustig verdrievoudigen.
Mercedes-Benz was er destijds dan ook alles aan gelegen om dit model tot een succes te maken en de ontwikkelingskosten liepen astronomisch op. Het eindresultaat was dat het 190-model binnen het M-B-concern als ‘zwaar overengineerd’ werd beschouwd en men bang was dat de kosten niet terug verdiend zouden worden. Elk boutje en elk onderdeel van de 190 was getest, getest en nog eens getest en uiterst degelijk uitgevoerd. Het eindresultaat was een Mercedes-Benz die gebouwd is om vele jaren en onvoorstelbaar veel kilometers mee te gaan.
Uiteindelijk werd het 190-model een enorm succes en zijn er in totaal tot in de jaren negentig bijna 1,9 miljoen stuks geproduceerd!
De ‘Mighty 190’ is naast de gewone 1.8-, 2.0-, 2.3-, 2.5- en 2.6-diesel- en benzinemodellen ook uitgevoerd als zestienklepper. De 2.3-16 en later de 2.5-16 waren in de jaren tachtig en negentig dan ook berucht en gerespecteerd als bijzonder snelle maar degelijke sportwagens. Firma’s als AMG, BRABUS en Lorinser gooiden daar dan nog een schepje bovenop door de diverse modellen nog weer iets verder te tunen en nog luxer uit te rusten.
Nadat de enthousiaste 190-bezitters op de parkeerplaats een tweetal uren elkaars bolides hadden besnuffeld en bekeken en ervaringen hadden uitgewisseld, werd het tijd voor een tochtje door het Gelderse landschap. Mercedes-Benz-dealer Wensink was zo vriendelijk geweest om enkele ‘free goodies’ beschikbaar te stellen en de organisatie had een rustieke route uitgestippeld die eerst door de bossen en later langs de rivier door de uiterwaarden naar Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, voerde. Met een kalm gangetje gleed de stoet glanzende auto’s door het landschap en trok enorm veel bekijks van de vele fietsers en wandelaars in Gelderland. In een lange bocht werd even gestopt om plaatjes te schieten van de honderden meters lange stoet zilveren sterren. Een prachtig gezicht.
In het rustieke stadje Bronkhorst aangekomen konden de W 201-bestuurders op een van de terrassen desgewenst genieten van een hapje en een drankje alvorens de terugtocht naar huis te ondernemen. Een zeer geslaagde meeting werd hier afgesloten.
De 190 is dertig jaar, maar maakt dit het model heden ten dage ook oud of antiek?
Nee, niet echt. De 190’s zijn door het feit dat Mercedes destijds de modellen revolutionair heeft ontwikkeld, met een zeer geavanceerd onderstel, nu nog relatief modern te noemen en voor hun leeftijd vaak verassend uitgebreid uitgerust met airco, ABS en ASD, elektrische bedienbare ramen en stoelen.
In 1988 kwam er nog een ‘MOPF’, een zogenaamde ‘Modellpflege’, een modernisering op enkele technische punten maar vooral op het vlak van het uiterlijk. Het meest opvallend hierbij waren de ‘Saccobretter’ die rondom aan de onderzijde van de carrosserie werden aangebracht. Deze optische verbetering doet de MOPF-190 moderner en breder lijken.
Chassis, lak en koetswerk van de W201 zijn zeer degelijk uitgevoerd waardoor veel modellen van dertig jaar oud nog in uitstekende staat en in de originele lak rondrijden. Wel zijn er natuurlijk ook bij de 190 plaatsen waar roestvorming gaat optreden en zelfs bij dit overgeproduceerde Mercedes-Benz-model zijn er enkele zwakke plekken in de techniek te vinden, maar over het algemeen zijn er in de geschiedenis van de automobiel maar weinig voorbeelden van auto’s die zo zorgvuldig en degelijk gebouwd zijn en waarvan er daarom nog zoveel rondrijden.
De plaatsen van het koetswerk waar roest gevonden kan worden: rondom de achterruit, onderaan de deuren en in de motorruimte onder het ruitensproeiervloeistoftankje en de accubak . De vier krikpunten moeten ook altijd gecontroleerd worden. Deze zullen vrijwel altijd vervangen (ingelast) moeten worden bij een model dat veel buiten heeft gestaan.
Technisch gezien kan er bar weinig stuk aan een W201. Bij de oudere modellen met een enkele nokkenasketting kan daar wat slijtage ontstaan en een preventieve vervanging van deze ketting plus geleiders is geen overbodige luxe.
Al met al is de 190 een van de betrouwbaarste wagens uit de jaren tachtig en negentig en dat is meteen de reden van zijn huidige populariteit. De 1985- en 1986-modellen zijn in de afgelopen jaren massaal geïmporteerd om gebruik te kunnen maken van de oldtimerregeling waarbij geen wegenbelasting meer betaald hoeft te worden. Er zijn dan ook veel (mis)(ge)bruikers van deze regeling die een oude 190-diesel uit Duitsland opkopen, vrijwel niets aan onderhoud doen en daar dan roestend, rokend en piepend mee rondrijden tot de wagen uit elkaar valt. Deze categorie bestuurders is de w201club.nl-forumleden een doorn in het oog.
Maar op de 2012-meeting op de Posbank was dit type rijders niet te vinden, daar waren alleen de zeer enthousiaste liefhebbers van het w201club.nl forum.