Pagina 1 van 1

Trillen...

BerichtGeplaatst: 13 okt 2021, 06:40
door BenzMercedes
Het blok (OM601) van mijn 190 diesel trilt veel meer dan ik gewend ben van mijn vorige. De feiten: 135.000 km. Snaar strakke toeren(teller), starten gaat altijd zonder problemen. Olie + filters vervangen. Motorsteunen + baksteun vervangen. Schakelen gaat perfect.

Wat kan dit zijn?

Re: Trillen...

BerichtGeplaatst: 13 okt 2021, 19:49
door BenzMercedes
Brandstoftank-filter?

Re: Trillen...

BerichtGeplaatst: 14 okt 2021, 14:34
door RD500SEC
Welk merk motorsteunen heb je gebruikt?
Nakijken cq schoon maken van het filter in de tank kan geen kwaad, maar ik betwijfel of je daar de trilling mee de baas bent.
Heb je de compressie al gemeten?
En de verstuivers afgeperst?

Re: Trillen...

BerichtGeplaatst: 19 okt 2021, 11:54
door BenzMercedes
Eerst Lempforder en nu Febi. Beide geen succes. Afgelopen weekend door Duitsland gereden met reinigingsmiddel in de tank. Nog altijd trillend blok. Komende maandag wordt de compressie meten en worden de verstuivers afgeperst. Maar dat is niet aannemelijk toch? Een snaar strakke toerenteller, start altijd in 1x en loopt verder goed.

Re: Trillen...

BerichtGeplaatst: 20 okt 2021, 12:03
door BenzMercedes
https://youtu.be/-lL2vAbhXe0


Heeft iemand een idee hoe ik moet ontluchten? Ik begrijp het instructieboekje niet helemaal? Dat schijnt ook een oorzaak te kunnen zijn?

Re: Trillen...

BerichtGeplaatst: 01 nov 2021, 17:32
door BenzMercedes
Iemand?

Re: Trillen...

BerichtGeplaatst: 01 nov 2021, 17:54
door WJ15129
Als de motor loopt zit er geen lucht meer in. Dit doe je allen als je de tank leeg gereden hebt, of als je een nieuw brandstoffilter erin hebt gezet.

Re: Trillen...

BerichtGeplaatst: 02 nov 2021, 15:49
door BenzMercedes
Tankfilter en het kleine filter voor de brandstofpomp vervangen. Alle spanrol gerelateerde zaken ook. Trillingen niet verminderd en geratel van het blok erger....Verbruik is wel beter, starten geen probleem.

Suggesties?

Re: Trillen...

BerichtGeplaatst: 03 nov 2021, 00:34
door RD500SEC
Dit is de eerste keer dat je over geratel in het blok spreekt, en wel dat het erger is geworden, wat betekent dat het eerder ook aanwezig was. Is er nog meer wat je onder de pet houdt?
Wat bedoel je precies met alle spanrol gerelateerde zaken? Met cryptische omschrijvingen kom je niet veel verder.
Benoem wat er gedaan is en of vervangen is, dat schept duidelijkheid.

Re: Trillen...(update)

BerichtGeplaatst: 09 nov 2021, 17:41
door BenzMercedes
De 190 blijkt een brandstofleiding verstopping te hebben gehad. Oorzaak zijn algen in het systeem door lange stilstand en biodiesel. Inmiddels opgelost.

Re: Trillen...

BerichtGeplaatst: 09 nov 2021, 19:35
door RD500SEC
Je bent wel zuinig met je informatie, ik kan mij voorstellen dat een medeforumlid met eenzelfde probleem iets meer zou willen weten.

Re: Trillen...(update 2.0)

BerichtGeplaatst: 09 nov 2021, 19:58
door BenzMercedes
Ik schat het gemiddeld forumlid iets hoger in. Maar vragen staat vrij.

Resume: het motorblok trilde heviger dat zou moeten. Zeker voor deze km-stand. In eerste instantie dachten we aan uitgedroogde motorsteunen, maar die vervangen. Dit bleek ook weinig effect te hebben. Verstuivers en compressie werd uitgesloten. Toen ik vermogensverlies ontdekte, werd de link gelegd met brandstoftoevoer. Alle filters vervanger en ook het filter in de tank. Deze was flink verontreinigd. Omdat de auto voor langere tijd stil heeft gestaan met relatief weinig brandstof kwam de bio-brandstof in beeld. Biodiesel is een ramp wanneer je er weinig mee gaat rijden, aldus de ANWB. Onze diesel (B7) wordt tegenwoordig bijgemengd met 7% biodiesel (plantaardige olie en dierlijk vet). Milieudefensie spreek er zelfs schande van, maar het zorgt ook voor roestvorming in je tank: er komt namelijk water in je tank. Zo erg, dat zelfs algen een kans maken flink te groeien met alle gevolgen van dien. In de boten-wereld is dit al een bekend probleem en daar worden al chemische middelen gebruikt om dit tegen te gaan. Tip: zet de a.to altijd weg met een volle tank als je langere tijd niet gaan rijden. En misschien preventief zo nu en dan een anti-water middel zoals Bardahl Water Remover additief.