Doe er je voor deel mee.
Groet, Arno
De ANWB kan haar leden goede en objectieve voorlichting over banden bieden. Expertise van en aanbevelingen over banden zijn gebaseerd op een uitvoerig testprogramma waarin jaarlijks, samen met een aantal Europese partners, zowel zomer- als winterbanden worden getest.
Bandentests zijn belangrijk om te beoordelen of de ontwikkeling van banden gelijke tred houdt met de ontwikkeling van de auto zelf. De jaarlijkse testcyclus stelt ons in staat de doorontwikkeling van banden goed in de gaten houden en trends of ontwikkelingen vroegtijdig te signaleren.
Een van dit soort ontwikkelingen van de afgelopen jaren is dat moderne zomerbanden ieder jaar beter zijn geworden, tenminste, onder zomerse omstandigheden. Tegelijkertijd hebben we echter gezien dat de wintereigenschappen van zomerbanden over de afgelopen jaren sterk gereduceerd zijn. Door de pure specialisatie van bandenfabrikanten op enerzijds een zomerband voor zomerse omstandigheden en anderzijds een winterband voor winterse omstandigheden moeten we constateren dat ook in Nederland, met z’n vlakke wegen en relatief milde winters, op moderne zomerbanden in de sneeuw eigenlijk niet meer veilig te rijden is.
Op grond van onze ervaring met het testen van banden onder alle mogelijke omstandigheden kunnen we deze stelling als volgt onderbouwen. Op een droge weg is de gemiddelde remweg (zonder reactietijd) van een (gemiddelde) moderne auto vanaf 50 km/h zo'n 12 meter, op nat wegdek is dit zo'n 14 á 15 meter, op sneeuw is dit voor een auto met winterbanden al gemiddeld 30 meter en voor een auto met zomerbanden 65 meter. Op sneeuw met zomerbanden is de gemiddelde remweg op lage snelheid dus al meer dan twee keer zo lang als met winterbanden en meer dan vijf keer zo lang als u gewend bent op droge weg.
Zomerbanden, winterbanden en all seasonbanden
Banden moeten gedurende langere tijd en in sterk wisselende, dagelijkse omstandigheden zekerheid en veiligheid bieden. Hiertoe moet een band een goed afgestemde combinatie van verschillende eigenschappen bieden. Omdat veel van dit soort eigenschappen strijdig zijn (bijvoorbeeld het verbeteren van de grip van een band gaat ten koste van de slijtvastheid) dient de bandenfabrikant een goed compromis tussen al deze strijdige eigenschappen te vinden. Als randvoorwaarde voor dit compromis beginnen fabrikanten met het specialiseren van banden voor zomerse omstandigheden en banden voor winterse omstandigheden. Daarnaast is er natuurlijk ook behoefte aan banden die voor ieder seizoen geschikt zijn. Het zal duidelijk zijn dat het vinden van een goed compromis voor dit soort all seasonbanden vele malen moeilijker is en eigenlijk wel moet inhouden dat er water bij de wijn moet. Een compromis is immers per definitie een kwestie van geven en nemen. Van een all seasonband mag dus niet hetzelfde specialisatieniveau verwacht worden als van een zomer- of winterband. Dit is helemaal niet erg, het houdt alleen in dat de drie verschillende type banden elk hun eigen toepassingsgebied hebben. Natuurlijk is het zaak om de juiste band voor het juiste toepassingsgebied te kiezen. Daarnaast komen er ook binnen de verschillende soorten banden grote verschillen in prestaties voor. Om leden goed te kunnen informeren over zowel het soort band als een bepaald merk en type binnen deze soorten voert de ANWB tests met zomer- en winterbanden uit. De all seasonbanden laten we zowel in de zomer- als in de wintertests meedraaien.
Advisering over het soort band
Hierboven hebben we al aangegeven dat zomerbanden niet veilig zijn als er sneeuw op de weg ligt. Hoe zit dat nu eigenlijk met all seasonbanden of met winterbanden in de zomer. Uit onze tests blijkt dat op sneeuw met goede winterbanden al vanaf 50 km/h rekening gehouden moet worden met een remweg van 30 meter terwijl een auto met zomerbanden op een droge weg binnen 12 meter kan stilstaan. Met zomerbanden op sneeuw kwamen we in metingen niet binnen de 65 meter tot stilstand, met all seasonbanden lukte het in 35 meter, niet eens zoveel slechter dus dan winterbanden. Als we echter gaan kijken naar de tractie dus het wegrijden op besneeuwde wegen dan moeten all seasonbanden al gauw een veer laten ten opzichte van winterbanden. Over zomerbanden op sneeuw hebben we het maar niet meer, die bieden geen enkele grip of tractie. Zolang de wegen vlak zijn is er met all seasonbanden veilig op sneeuw te rijden. Op hellende wegen zal de tractie die de banden bieden al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. Dus all seasonbanden zijn niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden maar in een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar. Auto's die hiermee zijn uitgerust zullen ook op sneeuw aanmerkelijk veiliger zijn dan auto's op zomerbanden. Voor mensen die met de auto op wintersport gaan en voor mensen die iedere dag op de auto moeten kunnen vertrouwen adviseren we winterbanden. Dit zijn onder winterse omstandigheden de veiligste banden.
Voor mensen die niet met de auto op wintersport gaan á©n de auto kunnen laten staan zijn winterbanden niet noodzakelijk. Onder droge en regenachtige omstandigheden in de winter volstaat het aanpassen van de snelheid en de volgafstand om met goede zomerbanden veilig te kunnen rijden. Alleen op de dagen dat er sneeuw of ijs op de weg ligt moet dringend geadviseerd worden de auto zonder winterbanden (of 4-seizoenenbanden) te laten staan. Sneeuw is zo'n kritieke rijomstandigheid dat zelfs het aanpassen van de snelheid niet meer helpt. De cijfers zijn duidelijk: een meer dan twee keer zo lange remweg als met winterbanden, zelfs bij lage snelheid, is niet veilig.
Met winterbanden de zomer door, kan dat ?
We hebben het nu gehad over zomerbanden in de winter maar hoe zit het eigenlijk met winterbanden in de zomer. Als we ons weer even concentreren op remwegen want dat is toch het meest sprekend, dan kan een moderne auto op droog wegdek met zomerbanden binnen 12 meter stilstaan. Met winterbanden is remmen op droog altijd wat lastiger want het voor sneeuw ontworpen profiel is hier in het nadeel. Bij een buitentemperatuur van 15 graden zou de auto met winterbanden zo’n 14 á 15 meter nodig hebben. Bij hoge temperaturen nemen de prestaties van winterbanden snel af. Bij een buitentemperatuur van zo’n 35 graden constateerden wij een gemiddelde afname van de remprestaties van winterbanden van zo’n 30%. De auto zou dan dus zo’n 19 meter nodig hebben om tot stilstand te komen. All seasonbanden doen het beter dan winterbanden maar ook hier moet rekening gehouden worden met een merkbare afname van de prestaties bij hoge temperaturen, wij noteerden gemiddeld zo’n 25%. Ook de wegligging neemt merkbaar af, zowel bij all seasonbanden als bij winterbanden maar hier zijn de verschillen kleiner. Toch is er met winterbanden veilig te rijden in de zomer want we hebben het dan over veel minder kritieke rijomstandigheden die goed zijn te compenseren door het aanpassen van snelheid en volgafstand. Met winterbanden de zomer door kan dus wel maar ideaal is het niet. Bovendien zal de band aanmerkelijk sneller slijten dan in de winter door de hogere temperaturen.
Wetgeving en winterbanden
In Duitsland en de Alpenlanden is wettelijk voorgeschreven dat voertuigen voorzien moeten zijn van aan de omstandigheden aangepaste banden. In de praktijk betekent dit winterbanden op de dagen dat er sneeuw of ijs op de weg ligt. Hiermee zijn winterbanden niet verplicht maar van automobilisten wordt verwacht - en dit kan ook door de politie worden afgedwongen - dat de auto met zomerbanden langs de kant blijft staan, op dagen dat er sneeuw of ijs ligt. Voor Nederlanders houdt dit in dat als men de omstandigheden goed kan inschatten, bijvoorbeeld om even te tanken of boodschappen te doen in Duitsland, winterbanden niet verplicht zijn. Echter als men in de winterperiode een vakantie in een winterse omgeving boekt is men welhaast verplicht winterbanden te laten monteren omdat men vooraf niet kan inschatten wat de weersomstandigheden op heen- en terugreis en ter plaatste zullen zijn. De auto laten staan is voor Nederlanders op doorreis of vakantie vaak geen optie. Zoals we gezien hebben zijn all seasonbanden goed geschikt of aangepast voor Nederlandse winterse omstandigheden. Op doorgaande wegen en relatief vlakke wegen in Duitsland en de Alpenlanden geldt dit ook. Voor de winterse omstandigheden in de bergen zijn all seasonbanden niet geschikt en dus niet aangepast. Maar op bergpassen op weg naar een wintersportbestemming kan dit dan weer opgelost worden door sneeuwkettingen te monteren.
Zie ook: Winterbanden en sneeuwkettingen: Regels en aansprakelijkheid bij ongevallen.
Sneeuwvlokje symbool en M+S logo op winterbanden
Het bekende M+S logo zegt, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, niets over de pure wintereigenschappen van een moderne band. De betekenis van M+S, modder + sneeuw, stamt nog uit de tijd van de grote blokkenprofielen en gaf de aanpassing van het profiel aan dit soort ondergrond aan. Het M+S logo vindt men tegenwoordig op alle winterbanden, op alle all season banden en soms ook op zomerbanden. Het logo mag naar eigen inzicht van de fabrikant op de band geplaatst worden. Het kan dus gebeuren dat dit logo er alleen maar op staat zodat banden met een lagere snelheidscode gemonteerd kunnen en mogen worden. Het M+S logo alleen zegt dus niets over de wintereigenschappen van een band.
Het sneeuwvlokje symbool is daarentegen wel een indicatie voor wintereigenschappen van een band. Om het symbool te mogen gebruiken is echter slechts een remtest (voorzien voor Europa) of een tractietest (standaard in de USA) op sneeuw voorgeschreven. Het symbool zelf geeft hiermee slechts het voldoen aan minimale eisen op sneeuw weer. Het gezamenlijke niveau van alle veiligheidsrelevante eigenschappen van een winterband kan alleen in een omvangrijke winterbandentest worden vastgesteld, die alle mogelijke wegcondities (droog, nat, sneeuw, ijs) afdekt. Bij onze winterbandentest kijken we daarnaast nog naar de slijtvastheid, de geluidsproductie, de rolweerstand (verbruik), de hoeveelheid giftige stoffen (PAK’s), die vrijkomen bij slijtage van de banden en beproeven we de banden op hoge snelheid.
Meer informatie
Heeft u nog vragen over winterbanden? Kijk dan ook bij de veelgestelde vragen. Staat uw vraag daar ook niet bij? Neem dan contact op met de ANWB AutoAdvieslijn. Bel (088) 269 50 00. Statistieken: Geplaatst door Arno_Langendam — 10 jan 2010, 11:58
]]>