Chassis en Constructie
De zgn. krikpunten zijn veel voorkomende roest punten, probeer een goede blik onder de auto te krijgen om te zien of er laswerk aan de voorste en achterste kriksteunpunten nodig is.
De vloer onder het reservewiel en de opbergruimtes aan de zijkant in de bagageruimte vertonen roest indien er sprake is van lekkage. Verwijder de kunstof panelen voor een goede analyze.
Controleer in geval van body kits en/of spoilers terdege de overgangs- en bevestigingspunten op de carosserie.
Chromen spatbord, bumper en paneelstrips zijn notoire roestverhullers. Blaasjes in en rondom chroomdelen betekent o.h.a. zeer slecht nieuws.
Controleer schermranden, remleidingen en slangaansluitingen op corrosie.
Controleer de rubbers van ruiten, kofferbak, schuifdak en ophanging. Uitgedroogde rubbers vervangen gaat in de papieren lopen.
Check de randen rondom de achterruit en de antenne. Bekend roestpunt bij MB, evenals de punten onder de koplampen, ruitensproeierreservoir, accubak en onderkant van de deuren.
Zijn alle panelen, kappen en deuren in lijn en overal met gelijke afstand gemonteerd ? Afwijkingen kunnen duiden op (slecht herstelde) ongevalschade.
Aandrijving en Onderstel
Zingend en zagend differentieel, versnellingsbak of aandrijfas ? Staan laten die auto !.
Klapperende aandrijving of bonkend overschakelen kan duiden op versleten hardyschijven.
Automaten van MB moeten soepel kunnen schakelen. S=standard E=Economy. Controleer de bakolie. Helder rood = nieuw, roodbruin = OK, zwart/grijs(rood) = versleten frictieplaten.
Handbakken schakelen o.h.a. ietwat zwaar, maar moet solide en zonder speling of extra kracht te schakelen zijn. Trap bij lopende motor het koppelingspedaal in. Vreemde geluiden duiden op een evt. defect drukgroeplager of versleten drukgroep. Met aangetrokken handrem, in de versnelling, even de koppeling op laten komen om te testen op evt. versleten koppelingsplaten.
Controleer de schokbrekers op lekkage. Auto moet bij inveren niet nadeinen.
Banden dienen van dezelfde maat en bij voorkeur van hetzelfde merk en gelijkmatige slijtage vertonen.
Mechanisch
Stationair toerental van de 190/190E 1.8-2.0 8v and 2.6 12v 190D 2.0, 2.5 versie moet constant en rond 700-800rpm zijn.
16v versies rond de 900-1000rpm. Deze motoren hebben een wat rauw ratelgeluid afkomstig van de (niet hydraulische) kleppen.
Verifieer de regelmatige onderhoudsbeurten en verversings intervallen van de diverse vloeistoffen. Controleer de niveau's en helderheid.
Motorruimte moet droog en bij voorkeur schoon, maar stoffig zijn (blinkende motorruimte duidt op fanatieke liefhebber of poging lekkages te verbergen).
Zet de auto op contact en controleer de werking van de dashboard waarschuwingslampjes. Bij koude start (controleer dit bij aankomst. Een (voor)verwarmde motor duidt op koudstart problemen) deint een goede motor binnen enkele slagen, met hooguit een klein blauw rookwolkje, aan te slaan.
Bij dieselmotoren dient het voorgloeilampje binnen een SEC. of 10-15 uit te gaan. Andere indicatie duiden op defecte gloeier(s).
Auto komt goed op toeren zonder vreemde geluiden (bv vanuit de katalysator)
Oliedruk en temperatuur in orde ?
Controleer na een proefrit nogmaals de motorruimte en bij voorkeur ook even het luchtfilter.
Draai met stationair draaiende motor de olievuldop los. De mag niet door carterdruk wegspringen.
Rijgedrag
Sportline en 16 kleppers: zijn verlaagd en veergedrag is iets stugger. Strijkijzers die als niersteenvergruizers aanvoelen zonder ruimte tussen band en wielkast duiden op, door amateurs, afgeragde experimentele afdankers
Auto moet, ook tijdens remmen, rechtuit sporen
Controleer de werking van de (hand)rem.
Bij op laten komen van de koppeling mag, met aangetrokken hand- of parkeerrem de koppeling niet slippen.
Interieur
Conditie van het interieur moet redelijkerwijs conform de kilometerstand en normaal gebruik zijn.
Controleer alle elektrische en mechanische bedieningen en functies.
16 klepper: ccontroleer de lap timer. O.h.a. problematisch voor dit type en kostbare reparatie (buitentemperatuurmeter eveneens, maar betaalbaar te herstellen).
Deurkaarten willen aan de bovenrand nog wel eens omkrullen.
Geen scheuren in het dashboard ?
Is de dakbekleding strak en zonder vlekken ?. Verkleuringen en doorzakken van de hemelbekleding duidt vaak op lekkage en de daaruitvoorvloeiende (onzichtbare) roestschade.
De centrale roosters behoren alleen koude lucht te blazen.
Controleer op roestvorming onder het tapijt.
Let op typische verschillen in uitvoering over de verschillende bouwjaren en modellen. Een setje a-typische bumpers, grill of koplampen zou redelijkrwijs op een orginele auto gezet kunnen zijn. Maar b.v. in hoogte verstelbare gordels uit een model '88 of later, kunnen niet in een model met een eerder bouwjaar gezet zijn, zonder het hele dak te vervangen. Niet aannemelijk en dus betreft het dan een zgn. 'omgekat' voertuig, waarvan het kenteken, bij controle door de RDW, in beslag genomen kan worden.Statistieken: Geplaatst door Prometheus — 05 jan 2017, 10:05
]]>