Als professionele gebruiker moet hij 3 wettelijke verplichtingen respecteren in verband met de afvoer:
1. Hij moet zijn gebruikte frituuroliën en -vetten laten ophalen door een erkende of geregistreerde ophaler.
2. Bij iedere ophaling van gebruikte frituuroliën en –vetten moet hij een ophaalbon ontvangen.
3. De ophaalbon moet hij in een register bewaren, zodat hij op het moment van controle steeds de nodige documenten kunt voorleggen.
Kortom, de overheid is lekker bezig het onmogelijk te maken en hij kan dus niet alles aan je verkopen. Maar de helft is meestal geen punt. En als hij een diesel rijdt zijn er natuurlijk hele andere afspraken mogelijk dan betalen alleen.
De eerste 'behandeling' is niks doen, een maand of twee. Dan bezinkt het en ben je de meeste rommel al kwijt. Je moet dus inderdaad een forse opslagruimte hebben en een lekkere voorraad vaten met 10 centimeter boven de bodem een kraan.
Verleden maand stond er het volgende in de krant:
BRUSSEL - Niets blijft België bespaard. Er wordt steeds vaker gebruikt frituurvet gestolen. Van het vuile vet wordt biodiesel gemaakt. Verwerkingsbedrijven betalen 20 tot 35 cent per kilo. Meerdere recyclingsbedrijven trokken inmiddels aan de bel, meldden Vlaamse media. Het frituurvet wordt gestolen bij een snackbar of in containerparken.
Wekelijks zijn er telefoontjes van klanten dat meerdere vaten frituurvet zijn gestolen, aldus het bedrijf Eurofat. Volgens het concurrerende Saf Recyclage zijn de daders mogelijk zelf in de verwerkingssector actief.
De Belgische politie noemt de diefstallen milieufraude. Zij waarschuwde al voor het fenomeen in Wallonië. Op internet zijn sites waar automobilisten toegeven dat ze frituurvet stelen.
Die 20 tot 35 cent betwijfel ik hoor. Het was 10 cent een paar jaar geleden, en ik kon het kopen voor 15 (zonder bon).
De diesel kost 1,24 hier in Enkhuizen.
De nieuwe zonnebloemolie kost 95 cent bij de Lidl. In de zomer van 2005 was dat nog 49 cent...Statistieken: Geplaatst door Willemvee — 01 jan 2011, 12:26
]]>